EN HYLLEST TIL BILLIE HOLIDAY
Sonia Loinsworth - sang   /   Oscar Jansen - tangenter

 

Det er hundre-og-ett år siden Billie Holiday ble født. Hun staket veien for fargede sangere innen blues og jazz i USA, og portretterte gjennom en lang karriere det harde livet for fargede kvinner den gangen. Billie Holiday spilte inn en lang rekke klassikere som spilles mye den dag i dag. Låtene hun sang og skrev har vært gjengitt i hundrevis av ny-innspillinger av andre artister fra hun selv var aktiv og frem til i dag.

Sonia Loinsworth begynte sin musikk-karriere som sanger innen jazz, soul og funk på Oslos utesteder på 80-tallet. På et tidspunkt gikk hun over til modal-musikk, og sang norske folketoner og senere egne komposisjoner til Buddhistiske mantra, med overtonesang, indiske vokalresitasjoner og elementer fra jazz. Når hun nå går tilbake til det klassiske jazz-repertoaret, trekkes disse musikalske tradisjonene med inn. Sonia tolker det klassiske jazz-repertoaret med et stort vokalt spenn, fra det lyriske og intime til det metalliske og eksperimentelle.

Sonia Loinsworth er sanger og låtskriver, og har de siste 18 årene arbeidet inn mot kontemplative og modalmusikalske uttrykk. Hun har skrevet musikk til Buddhistiske mantra og utgitt 2 kritikerroste CD-plater med Frode Fjellheim (Transjoik) som arrangør og produsent, samt en konsert-CD, med distribusjon på 4 kontinenter. Hun har gitt kontemplative konserter og kurs i stemmearbeid i inn- og utland. 

Sonia er halvt norsk og halvt trinidadisk, med røtter i den afrokaribiske tradisjonen. Hun har bodd og studert musikk i Georgia (USA) og har erfart sørstatskulturen og sangtradisjonen i de afroamerikanske kirkesamfunn på nært hold. Sonia er født og oppvokst i Oslo, bodde flere år i Trondheim og flyttet for ett år siden til Kristiansand.

"Påsken i år innledes for mitt vedkommende med en Tribute to Billie Holiday - konsert på CAFÉTEATERET, Nordic Black Theatre i Oslo med musiker og mantra-sanger Sonia Loinsworth, som jeg har vært på kurs hos.

Første nummer er Billie Holiday's egen tekst og melodi God bless the child. Jeg er forventningsfull og spent! Sonia innfrir. Hun er en behersket utagerende, fulladet og presis energibombe som overrasker, forfører og imponerer sitt publikum med et register helt utenom det vanlige. Overtoner, emosjonelle ladninger, dristige indiske ornamenteringer kombinert med en følsom fremføring av klassiske sanger som All of Me, Summertime og I've got you under my skin er bare til å dåne av. Sonia er rett og slett full pakke! Rett i kroppen. Tidvis som en digital lydmaskin i ytterkantene av det menneskelige registeret – til piano-akkompagnement ved Oscar Jansen; et funn!
Om Sonia hadde deltatt i en konkurranse for globale seriøse talenter utenfor boksen ville jeg ha stemt på henne! God bless Sonia og GOD PÅSKE!"

— Rita Westvik

 

FROM PREVIOUS CONCERTS

 

"Et forunderlig univers av forløsende lek og grense-
sprengende stemmeakrobatikk. 

Den magiske stemningen er uimotståelig og ingen slipper upåvirket fra denne musikalske eventyropplevelsen. Luften fylles med lidenskapelig og kjærlighetsmettet lyd som fortryller og forandrer. Takk."

— Kim Birger


"Tusen takk for en magisk konsert i går. Din stemme og fremføring berørte både kropp og sjel. Det var flott å oppleve det fantastiske samspillet mellom deg og pianisten. Når jeg kom hjem tenkte jeg på sangeren Yma Sumac."

— Cathrine
 


"Stemmen til Sonia Loinsworth og måten hun fremførte tribute konserten i Stavanger i går på var helt fantastisk. Hennes meditative innslag tok meg til nye høyder og hun ga meg en anderledes og faktisk sjelden konsert opplevelse."

— Reidun
 


"Det var en meget spesiell opplevelse. Stemmeprakt en skal lete lenge etter. Gikk rett i sjelen. Takk for for nydelig konsert med spesiell leveranse av følelser."

"Takk Sonia for en magisk konsert. Du gir generøst av deg selv og jeg er mektig imponert over din unike fortryllende, lekende stemmebruk. En helt ny musikkopplevelse. Pianisten var også fantastisk!" 

— Renate

"Sublime Sonia ! Mange takk for en fantastisk konsert . Ditt vesen og stemme er unikt!" 

— Henning